Wstęp
Przywitanie
Jak korzystać z internetowej platformy akademii?
MODUŁ 1: Gdzie szukać ziół?
Lekcja 1: Wpływ środowiska na zioła
Lekcja 2: Zioła na leśnych terenach
Lekcja 3: Zioła na obrzeżach lasów
Lekcja 4: Zioła na mokrych terenach
Lekcja 5: Zioła na łąkach, polach i w krzaczorach.
Lekcja 6: Zioła na piaszczystych terenach
Lekcja 7: Piękne zioła ogródkowe
MODUŁ 2: Surowce zielarskie i etyka pracy zielarza
Lekcja 1: Zanim ruszymy po zioła…
Lekcja 2: Czas zbioru ziół
Lekcja 3: Jakich surowców nie zbierać?
Lekcja 4: Szczegółowe zasady zbiorów i suszenia surowców zielarskich
Lekcja 5: Ziele (Herba)
Lekcja 6: Korzenie i kłącza (Radix & Rhizoma)
Lekcja 7: Kwiaty (Flos)
Lekcja 8: Liście (Folium)
Lekcja 9: Pączki (Gemma)
Lekcja 10: Rozmaitości (Varia)
Lekcja 11: Owoce (Fructus)
Lekcja 12: Nasienie (Semen)
Lekcja 13: Polskie prawo zbioru ziół i materiału zielarskiego
Lekcja 14: Bezstratne przechowywanie ziół
Lekcja 15: Alfabetyczny spis ziół i surowców zielarskich
MODUŁ 3: Napary – teoria
Lekcja 1: Czym są napary?
Lekcja 2: Surowce na napary
Lekcja 3: W czym zrobić napar?
Lekcja 4: Temperatury zaparzania
Lekcja 5: Jak długo trzymać pod przykryciem?
Lekcja 6: Świeże czy suszone zioła?
Lekcja 7: Czy słodzić napary?
Lekcja 8: Kiedy pić napary i termin ważności?
Lekcja 9: Ile sypać ziół na napar?
Lekcja 10: Ile razy dziennie pić napar, jak długo + przerwy
MODUŁ 4: Napary – praktyka
Napar z kwiatów chabra bławatka
Napar z korzenia arcyzdziegla
Napar z goździków – Infusum Dianthi deltoidis
Napar mleczny z czosnku niedźwiedziego
MODUŁ 5: Odwary – teoria
Lekcja 1: Czym są odwary i wywary?
Lekcja 2: Zastosowanie odwarów
Lekcja 3: Surowce na odwary i wywary
Lekcja 4: Odwary – ważne informacje
Lekcja 5: Jak zrobić odwar i wywar?
Lekcja 6: Jak zrobić SUPER odwar?
MODUŁł 6: Odwary – praktyka
Odwar ze skrzypu
Odwar z mydlnicy lekarskiej – szampon
Odwar z kory dębu
Odwar z kory brzozy
SUPER EKSTRAKT – Błyskoporek podkorowy / Chaga
MODUŁ 7: Nalewki i intrakty – teoria
Lekcja 1: Czym są nalewki ziołowe?
Lekcja 2: Surowce na nalewki
Lekcja 3: Nalewki ziołowe czy owocowe?
Lekcja 4: Stosować świeże czy suszone zioła?
Lekcja 5: W czym robić nalewki?
Lekcja 6: Ile % alkoholu wybrać?
Lekcja 7: Ile zioła wsypać na nalewkę?
Lekcja 8: Stosowanie nalewek
Lekcja 9: Alkoholatura, intrakt (Alcoholaturae, Intracta)
MODUŁ 8: Nalewki i intrakty – praktyka
Nalewka z kory pau d’arco
Nalewka z propolisu
Nalewka z goździków
Nalewka z korzenia kozłka lekarskiego
Intrakt z jasnoty purpurowej
Intrakt z dziurawca
MODUŁ 9: Maście i mazidła – teoria
Lekcja 1: Wstęp do maści
Lekcja 2: Surowce na maść
Lekcja 3: Podstawy dbania o skórę
Lekcja 4: Korzyści samodzielnych maści
Lekcja 5: Maście, mazidła i kremy
Lekcja 6: Tradycyjne przygotowanie maści
Lekcja 7: Super dodatki do maści
Lekcja 8: Bezpieczne stosowanie maści
Lekcja 9: Na czym robić maść?
MODUŁ 10: Maście i mazidła – praktyka
Maść z korzenia żywokostu lekarskiego
MODUŁ 11: Maceraty – teoria
Wstęp do maceratów
Surowce na maceraty
Ważne informacje
Prawidłowe przygotowanie maceratu
Super macerat
MODUŁ 12: Maceraty – praktyka
Macerat z korzenia prawoślazu lekarskiego
MODUŁ 13: Mieszanki ziołowe
Lekcja 0: Sprawdzone mieszanki ziołowe
Lekcja 1: Mieszanki ziołowe – teoria i najważniejsze zasady.
Lekcja 2: Mieszanka na trawienie.
MODUŁ 14: SEKRETY ZIELARZA
Lekcja 0: Sekrety zielarza
Lekcja 1: Znajdź hubę przed konkurencją.
Lekcja 2: Szczęśliwe jelita – probiotyczna babka.
Lekcja 3: Zwiększanie objętości korzenia – naturalny trening.
Lekcja 4: Oznaczanie korzeni i odnajdywanie ich na jesień i wiosnę.
MODUŁ 15: Terapia żołądka
Wstęp do terapii chorób żołądka
Objawy zaburzonej pracy żołądka i co niszczy Twój żołądek?
Diagnoza i badania na żołądek
Zapalenie błony śluzowej żołądka
Zioła na zapalenie błony śluzowej żołądka
Nawodnienie!
Wrzody żołądka
Zioła na wrzody żołądka
Zioła przeciwzapalne
Niedokwaśność / dyspepsja / osłabione trawienie i opróżnianie żołądka.
Zioła pobudzające trawienie
BONUS 2: Relaksacja – podstawa zdrowia.
Audio-relaksacja (autogenny trening Schultza)
Wideo-relaksacja (medytacja prowadzona)
Fitoportal MAX (e-czasopismo)
Odpowiedzi na pytania uczestników
Notatki Zielarza
Wilżyna (Ononis L.)
Imbir (Zingiber)
Sarsaparilla / kolcorośl (Smilax)
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
Przytulia (Galium)
Dziewanna (Verbascum)
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Hakorośl rozesłana (Harpagophytum procumbens)
Cytryniec chiński (Schisandra owoc)
Szczeć pospolita (Dipsacus fullonum L.)
Lepiężnik (Petasites Mill.)
Tymianek właściwy (Thymus vulgaris L.)
★ NOWOŚĆ ★ Ekstrakty z Zielarni Sędkowskiego
>>Ekstrakty z Zielarni Sędkowskiego
★ TEST CERTYFIKUJĄCY – DYPLOM
Informacje dotyczące testu oraz odbiór certyfikatu.
Etyka pracy zielarza – Podsumowanie modułów 1-13